Speltester

Gratis spel består huvudsakligen av speltester. Den här texten sammanställs därför för att diskutera dessa speltester; hur de skrivs, varför de skrivs om vissa spel och inte om andra, och så vidare.

Det första som är värt att veta om de speltester som huserar här är att det inte finns något system där användare kan gå in och betygsätta spel. Det finns heller inga spel upplagda för att spelas med hjälp av Flash, och inläggen med speltesterna inbjuder oftast inte till att kommentera (även om man naturligtvis är fri att kommentera vilket spel som helst på Gratis spel!)

Så här går det till när speltester skapas på den här bloggen:

1. Gratis spel väljer en lämplig spelsida. De som ofta används är Miniclip, FOG (Free Online Games) och (främst inledningsvis) Jesper.nu. Kluras.se har också använts en del.

2. Gratis spel jämför olika betyg och speltester på plats. Sedan testas de spel som valts ut under tjugo-trettio minuter. Utvalda spel är de som anses särskilt bra bland användare. Det är dock ingen garanti att Webmaster på Gratis spel kommer att uppskatta dem. Dock så recenseras alla spel som testats, oavsett vad Webmaster anser.

3. Efter att spelen testats så kopieras länken till dem, och inlägget börjar konstrueras på bloggens instrumentpanel. Blogginläggen innehåller någonstans en invävd länk till spelet i fråga. Inläggen fokuserar på att beskriva spelen och hur de spelas, men ofta finns någon sorts kommentar om vad som gör spelet unikt, varför det är värt att spela, eller kanske vad det har för inverkan på oss.

4. Inlägget publiceras och hamnar samtidigt på tre ställen i sidomenyn. Dels under "Gratis spel" som är sidans inläggsflöde, dels under kategorier (varje spel tilldelas en sorts etikett så att man hittar rätt sorts spel i rätt kategori) och i arkivet. Arkivet är tidsbaserat, så här kan du snabbt hitta de allra äldsta av speltester på sidan.


Hur många speltester finns det på Gratis spel? I skrivande stund rör det sig om ca 900 (dagen idag är den 3 september 2011). Det första året skrevs det ca ett speltest om dagen, vilket sedan trappades ner till ungefär 5 i veckan år 2008. Sedermera har bloggen, vad speltester beträffar, försökt att fokusera mer på kvalitet än på kvantitet. Inläggen har blivit lite längre och lite mer detaljerade. Nu för tiden publiceras det ofta ett speltest varannan dag, om det inte är stressade tider. Under mindre stressade tider har det ibland dykt upp rentav två speltester om dagen!

Speltester skrivs det också om i artikeln spelrecensioner som publicerades här om veckan. Där listas också alla sidans spelkategorier med detaljerade beskrivningar. Jag som recenserar (jag refererar till mig själv som "jag" eller lite tjusigt i tredje person: "Webmaster") har en livslång erfarenhet av både betalspel och gratisspel. De speltester som läggs upp är därför ofta ganska personliga till naturen. För att göra det klart att det inte är någon personlig blogg och att alla speltester är rakt igenom sakliga och objektiva så används inte mitt namn någonstans i bloggen.

 SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog