Livets spel


Livets spel är ämnet för denna kortartikel. Jag vet inte riktigt varifrån jag fick inspirationen, men någonstans dök tanken upp att livet faktiskt är lite som ett spel. Det innehåller så mycket action och så mycket strategi. Och så mycket ”vara bättre än andra”. Det är livets spel – världens mest potentiellt innehållsrika spel, där man inte har råd att förlora några liv.

Något man ofta får höra i skolvärlden, jobbvärlden och akademikervärlden (det vill säga så gott som alla världar) är att det handlar om en själv och inte om andra. Man ska inte gå runt och jämföra sig med andra utan satsa på att tävla mot ”sig själv”. Detta går inte ihop med idén om livets spel, men är heller ingen sanning. Hela livet går ut på jämförelser. Visar man sig inte bättre än andra så kommer man heller inte att klättra något på karriärstegen. Och det är roligare att överträffa andras resultat än det är att överträffa sina egna.

Nu är jag en ganska tävlingsinriktad person, men jag har insett att man aldrig inspireras lika mycket att lyckas av sin egen succé eller sina egna misslyckanden. I grunden handlar det nog alltid om hur andra har lyckats, och vad konsekvenserna blir om man själv inte håller sig på samma nivå eller högre nivå. I ett gratisspel blir man troligtvis skjuten, i livet blir man lämnad bakom. Ungefär samma sak, med tanke på att man troligtvis har några extra liv i spelet.

Man får ut mycket av att tänka sig livet som ett spel. Man kan bygga upp taktiker, göra smarta drag, och framför allt få saker gjorda. Ett spel där inget händer kommer aldrig att slå på spelmarknaden. Livets spel blir vad man gör det till. Det kan vara det mest raffinerade och inspirerande spel som någonsin skapats, och det kan vara stillastående, tråkigt tidsfördriv. Beslutet är ditt.

Inga kommentarer: