Spelrecensioner

Detta är en sida med information om de spelrecensioner som finns att läsa på Gratis spel. Det är viktigt att få sig en god uppfattning om hur dessa är upplagda så att sidans syfte går fram ordentligt.

Först och främst: Gratis spel laddar inte upp spel. Det är inte bloggens syfte, och det finns redan för många svenska och internationella spelsidor med ett överflöd av uppladdade gratisspel. Istället länkar denna spelblogg till olika spel på olika sidor som vi Webmaster anser passande. Med spelrecensioner menas korta beskrivningar av spelen, och lite om vad som gör dem bra, och när man vill spela just spelet i fråga. Gratis spel ger också sin dyra åsikt om spelen, även om de inte betygsätts. Oftast ges bra kritik, eftersom de spel som inte på något sätt anses bra aldrig över huvud taget läggs upp. De flesta spelrecensioner hålls väldigt korta, av den enkla anledningen att de inte finns någon spelälskare som vill behöva läsa essäer för att hitta nya bra spel. Bloggen består i nuläget av närmare tusen spelrecensioner som lagts upp successivt under en period om drygt fyra år (i skrivande stund, bloggen startades i maj 2007).

Man kan dela upp sidans spelrecensioner i olika grupper, eller "kategorier", som är den benämning som finns på sidan.


Actionspel - En av de största spelkategorierna som i nuläget består av över hundra spelrecensioner. Ganska mycket får plats inom ramen för begreppet "actionspel", men vissa spel som skulle kunna klassas som sådana placeras ofta i mer specifika kategorier som skjutspel och strategispel.

Brädspel - Det finns inte otroligt många spelrecensioner för brädspel, men visst är de närvarande! Här finns ett generellt fokus på schackspel, men en del annat finns att hitta också.

Djurspel - En ganska ny kategori som börjat fyllas med spelrecensioner av den anledning att andra kategorier har börjat bli överfulla. Allt som har någon sorts koppling till djur läggs här. Oftast rör det sig om lite mindre våldsammas spel.

Flygspel - En kategori som innefattar alla luftburna spel.

Fullkomligt meningslösa spel - De spel som man knappt vet var man ska placera men som kan vara skönt att tackla när man inte vill uppnå något över huvud taget. Dessa spel sätter minimal press på en och känns mest allmänt meningslösa.

Klassiska spel - Dessa spelrecensioner är viktiga, för de finns till för att bibehålla kunskapen om de klassiska spel som Webmaster spelade som liten. Här återfinns Supermario, DX-ball, och Pacman.

Kortspel - Mindre komplicerad genre. Här finns spelrecensioner för dig som vill spela kort online.

Kunskapsspel - Det finns faktiskt en del riktigt bildande spel på nätet! Här samlas dessa. Gratis spel försöker hålla sig till de spel som faktiskt är genuint goda kunskapskällor när vi väljer vilka varianter som ska recenseras.

Mmorpg - Precis som det har skrivits i ett tidigare inlägg som låter den här spelgenren som en sorts besvärjelse, men står för "Massively Multiplayer Online Role-Playing Game". För instruktion om uttal rekommenderas andra sidor.

Motorspel - Det här är den största samlingen spelrecensioner som finns på sidan, vilket inte är konstigt. "Motorspel" innefattar alla sorters bilspel och de tävlingsspel för fordon som inte placeras i kategorin "racingspel".

Musikspel - Spel med musikanknytning. Finns ännu inte i överflöd men är en helt klart växande genre.

Ordspel - Det finns inte så många spelrecensioner i detta avsnitt. Troligtvis för att "ord" för tankarna till skolarbete och jobb. Men några finns det allt!

Plattformspel - De Supermario-spel som inte recenseras i "Klassiska spel" skrivs det istället om här. Det finns ett enormt stort utbud av plattformspel runtom i världen, vilket gör att detta knappast är det minsta avsnittet på bloggen.

Racingspel - Det finns oräkneliga onlinespel där man ska tävla mot andra i något slags fordon; t.ex. bil, motorcykel eller monstertruck. Dessa får sina spelrecensioner här!

Skjutspel - I nuläget näst störst på bloggen. Men människan är ju ett skjutglatt folk!

Sportspel - Här får många olika spelrecensioner plats, såsom fotbollsspel, hockeyspel, och basketspel.

Strategispel - I början var det här den överlägset största kategorin och lite av en specialitet för just den här bloggen. De recenseras långt ifrån lika frekvent nu, men ligger fortfarande Webmaster varmt om hjärtat.

Tjejspel - Ett koncept som vuxit sig så stort runtom i spelvärlden så man inte kunde förbise det längre. Måhända en sexistist genre, mycket stereotyp för tjejer givetvis. Handlar mycket om shopping och att klä upp folk i fina kläder.

Överlevnadsspel - Ett av de senaste tillskotten till arkivet av spelrecensioner. Här recenseras sådana onlinespel där målet inte är att få makten eller nödvändigtvis skjuta ihjäl så många som möjligt. Kort och gott är målet att överleva.

Övriga spel - Här samlas alla recensioner som inte platsar i någon av ovanstående kategorier.