Gratis bilspel

Gratis bilspel är den enda spelgenre som faktiskt kommer att få en egen sida här. Det beror inte på så mycket annat än Webmasters kärlek till dessa spel. Gratis bilspel har funnits med mig ända sedan jag var liten - de var bland de första spel jag spelade. Denna kärlek märks också i arkivet här - det arkiv som är bäst  utrustat med gratisspel är just "motorspel", som huvudsakligen består av just bilspel.

Under en period fanns det två aktiva bilspelskategorier här på sidan. En kort och gott för gratis bilspel, medan den andra gick med namnet "spel på bil". Jag bloggade mycket aktivt om bilspel under perioden hösten 2009-våren 2010 då jag jobbade hårt för att ta körkort. För er som har gjort det på senare tid känner ni nog till att det inte är någon dans på rosor, åtminstone inte för de flesta. Jag använde "spel på bil" för att på lite samtidsskildrande maner skriva av mig mina frustrationer över körlektioner, misslyckade teoriprov och katastrofala uppkörningar. Samtidigt använde jag "bilspel" för att hålla fokus uppe. Jag började försöka följa trafikregler till och med i de intensivaste av racingspel - bara för att bli så bra på att köra bil i verkligheten också.

Förhoppningsvis blir din resa mot körkortet inte lika smärtsam som min - men för att gå tillbaka till gratis bilspel tänkte jag mig först säga några ord om varför de är så fantastiska. Först och främst vad har bilspel som inte, t.ex. skjutspel har? Svar: de har det där elementet av tävling och mål som finns också i actionspelen. Samtidigt är de mycket mer nere på jorden, och bidrar inte till dödarspelshysterin (detta är särskilt positivt bland mormödrar). Dessvärre föredrar många blodiga actionspel och skjutspel före bilspel. Och frågan är om det alltid har varit så. När jag var liten var det många i min omgivning som gillade samma spel som jag och dessa var bilspel - Need for Speed och Lego Racers - riktiga gamla godingar. Det mest våldsamma spel jag spelade var Quack Attack med Kalle Anka - och där gick det aldrig längre än till hyfsat hårda knytnävslag.

Gratis bilspel innefattar också motorspel som inte är relaterade till biltävlingar, utan kan ha och göra med att göra taxi eller skolbuss (där man ska undvika att köra över barn, eller liknande). Det kan också handla om monstertruck-spel, där man i en svår terräng ska försöka hålla sitt fordon upprätt. Det finns i skrivande stund dryg 100 gratis bilspel på sidan, och kategorin är den vars inlägg har lästs mest av alla besökare på Gratis spel (som startades 2007).

Du som vill spela gratis bilspel bör ta dig en titt på kategorin, som du hittar i sidomenyn under kategorier.  För att vara hygglig kan jag ju bidra med en direktlänk här. Nya bilspel dyker ofta upp under särskilda temaveckor - så kallade bilspelsveckor. Dessa inträffar ett par gånger om året. De recenseras dock också ofta under de perioder då det inte finns något särskilt tema på bloggen.