Gamla spel

Det här är en sida som jag bara måste få skriva, eftersom det finns så mycket nostalgi invävd i mitt liv som gratisspelare. Gamla spel blev den term som till slut valdes för sidan. Den vanliga termen "Klassiska spel" kanske inte gäller för lika många som jag alltid har hoppats, så nu tänker jag försöka vara ärlig med så många som möjligt och använda "gamla spel".

För mig är gamla spel de spel som figurerade på Internet under de sista åren av 1900-talet. Det var nog faktiskt under den här perioden som jag njöt allra mest av gratisspel. Härliga gamla spel, som Pacman, och  DX-ball. Jag och min käre kusin brukade få tio minuter varje dag till att spela, och de var oerhört festliga tio minuter.

Jag tänkte faktiskt fly lite från gratistvånget i den här artikeln och lista några gamla spel som kanske inte alla är gratis, men som samtidigt inte kan kosta särskilt mycket om de ens kostar något alls (spel nummer tre kan möjligtvis kosta en slant). Dessa spel spelade jag senast för säkert tio år sedan (och jag är faktiskt ganska ung).

Tre fantastiska gamla spel

Gamla spel - Pacman
Pacman - Fantastiska Pacman tillhör kategorin "riktigt gamla spel" men finns fortfarande att lira. Problemet är att det nu finns i så många olika varianter så man kan nästan aldrig applicera de gamla teknikerna som man så noga arbetat ut när man spelade det för första gången (då det fanns ca en variant). För er som inte vet så är Pacman ett litet gult monster som ska åka runt i en labyrint och äta kulor. Dessvärre finns det fyra spöken som försöker fånga stackars lilla Pacman, och ju högre upp i nivåerna man kommer desto snabbare går dessa spöken. Utöver de små kulorna så finns det större boll-liknande objekt som måste plockas allihop. När detta är gjort så blir alla spöken blåa och harmlösa, och du kan som Pacman fånga dem och få poäng! Pacman är nog det främsta av alla gamla spel! Spelet har sitt ursprung som spelautomat-spel i Japan på det tidiga 80-talet!

DX-ball - Det här spelet finns numera i så många varianter så det är inte klokt och de flesta heter något annat. Konceptet känns igen - du har en liten platta till förfogande, vilken du kan styra längs spelrutans bas. Du ska skydda bollar från att åka utanför rutan, och ska samtidigt försöka anpassa din styrning så att bollen studsar mot rätt objekt på den stora kolossen av plattor som långsamt går nedåt i spelrutan. Bland alla gamla spel tror jag knappt att jag hittar något mer absorberande. Pacman kommer väl närmast. Men jag var faktiskt, har jag för mig, yngre när jag spelade DX-ball (ca åtta år).

Timon and Pumbaa's Jungle Games - Åh dessa gamla spel. Det här kom ut för Windows år 1995 och min kusin var bland de första att köpa det. Jag ärvde det sedan runt sekelskiftet. Innehåller odödliga klassiker som "The Jungle Arcade" - flipperspelet, samt ett mycket underhållande djungeltetris där Timon och Pumbaa släpper ner termiter av olika färger i ett par ihåliga träd.

Har du tips på gamla spel som är sådär riktigt klassiska som borde stå med här? Kontakta bloggen!

Inga kommentarer: