Kommer matspelen bli annorlunda?

Är det inte mycket prat om mat numera? I synnerhet vad beträffar de råvaror vi sätter i oss. Aldrig förut har väl diskussionen om köttets miljö- och hälsofarliga aspekter varit så aktuell. Och i samband med det så bubblar den aldrig sovande djurrättsfrågan upp till ytan och gör sig påmind. För första gången på evigheter noterades i våras en minskning i köttkonsumtionen i Sverige. Det är spännnade tider för växtbaserade alternativ?

Vore det inte roligt då om det kom ett matspel där man helt och hållet lagar eller serverar vegansk mat? Svar jo, det vore det. Ett spel där man lagar rätter med bönor och linser och quinoa, eller varför inte broccoli, seitan, nötter, frön - alla härliga veganska proteinkällor. För det finns många! Till skillnad mot vad många tror är det i vare sig teorin eller praktiken svårt att få i sig tillräckligt med protein som vegan. Kalcium, järn och omega är inte heller något problem. Faktum är att det bara finns ett kosttillskott som veganer rekommenderas att ta (tillsammans med alla människor över 50, oavsett diet), och det är B-vitamin. Vitamin B12, för att vara exakt. Denna vitamin kan enkelt inhandlas på Apoteket, och kostar heller inte särskilt mycket (150 tabletter för 97 kronor - ta man då en tablett dagligen blir årskostnaden inte högre än motsvarande ett par biobiljetter).

Veggosar runtom i Sverige väntar nu på att vegetarianismen och veganismen ska nästla sig in överallt - från matbutikerna till matprogrammen och vidare till de gratis matspelen online.

Ser man på, det blev ju faktiskt ett inlägg så där lite plötsligt! Det har gått nästan sju och ett halvt år sedan bloggen startades, och än kan man inte säga att den är död!

Inga kommentarer: