Sällskapsspel vs. onlinespel

Här om veckan lyckades jag snappa upp en konversation om onlinespel. Det var två mammor som pratade om sina söner, vilka att döma av konversationen verkade vara i 10-årsåldern. Det var en intensiv konversation som drogs igång genom att en av kvinnorna klagade över att hennes son inte velat medverka i en omgång sällskapsspel, eftersom han hellre ville spela onlinespel. Åsikterna var starka. Båda var överens om att onlinespel leder till social inkompetens och svåra hjärnskador. Annat var det förut, då det inte fanns annat än sällskapsspel. Vidare lät de uttrycka åsikten att online-multiplayerspel inte på något sätt är desamma som sällskapsspel. Nej, dessa genomgående meningslösa påfund ger bara en illusion av att man har sällskap. Egentligen spelar man ensam, framför en fånig maskin.

Ibland känner jag själv att jag håller med. Jag brukar vanligen förespråka onlinespel i alla väder (jag bloggar om dem, hallå!), men ibland kan jag inte låta bli att fundera över om det verkligen kan vara hälsosamt att spela så mycket som vissa ungdomar gör. Sedan tänkte jag på sällskapsspel, och funderade på hur bra de kan tänkas sälja nu för tiden. När jag var liten (och, tro det eller ej, jag är född på 90-talet), så var sällskapsspel fortfarande oerhört populära. Det fanns få dagar jag längtade efter så mycket som tisdagar, för då brukade jag åka till Mormor och Morfar, och där fick man spela Nya Finans och Bondespelet och andra festliga sällskapsspel.

Är multiplayer-spel sällskapsspel? På något sätt tror jag att det är svårt att påstå att så är fallet. Man tävlar mot andra, men var finns sällskapet? Man gör egentligen inte mycket annat än att stirra på en skärm - en bild - en illusion av något sorts sällskap. Och man ser inte andra spelare som människor, utan tänker på dem mer som enheter, och ägnar inte mycket tid åt att föreställa sig hur den personen ser ut, och vilken tapet han/hon har på väggarna i sitt datorrum.

Samtidigt är det desto fler sociala ritualer som har avskaffats, och att detta skulle ske var det nog många som väntat sig. Förr i tiden sågs exempelvis middagen som lite av en helig stund då hela familjen var samlad, och man dinerade samtidigt, och gick från bordet samtidigt. Idag är det desto ovanligare att hela familjen äter tillsammans, och gör de det så sitter de troligtvis framför TV:n. Vi individualiseras och blir allt mindre beroende av varandra.

Fenomenet sällskapsspel håller på att gå till historien. Men onlinespel är ju bra skojigt!

Inga kommentarer: