Hur länge har man egentligen spelat gratisspel?

När började ni spela onlinespel? Vad kom först - nintendo, Tv-spel, dataspel, eller onlinespel i era liv? För de allra yngsta misstänker jag att det faktiskt rör sig om just gratis spel på nätet. Med dagens uppkopplingsmöjligheter ska det väl inte vara så svårt att sätta sin lilla son eller dotter på ett sådant spel. Jag hoppas bara att föräldrarna förbjuder skjut- och krigsspelen åtminstone till en viss ålder.

I min familj fick vi bredband när jag var tolv år - 2003. Jag tror att vi var ganska sena - redan 1999 började man prata om att alla skulle ha det. Idag arbetar jag på nätet och klarar inte en sekund utan uppkoppling. Mina första spel var faktiskt dataspel (var aldrig vare sig nintendo- eller tv-spelstypen). Jag lirade Need For Speed 2, Kalle Anka-spelet Quack Attack, och Lego Racers. Det är sådana där spel som man kan låta ungarna spela tidigt. Inget blod, inget döda, men en hel del skjuta och slå.

Jag kom i kontakt med mina första onlinespel under 2004 då jag aktivt började använda bredbandet. I synnerhet spenderade jag mycket tid på fuska.nu och letade "inspiration" till Football Manager-spelen som jag var smått beroende av.

Rädda de fallna krigarna!

Idag läggs ett äventyrligt spel upp som för tankarna till krigsfilmer, exempelvis scenen i Den tunna röda linjen där Sean Penns rollkaraktär springer ut mitt i japanernas skjutzon för att ge assistans och morfin åt en fallen krigare. Det är just det du ska syssla med i Save the Fallen.

Undvik ankommande bomber och zombier (ja, de har fått in zombier även i "Save the Fallen") och försök skjuta ner några monster lite då och då - det ger extrapoäng! Även här kan du jämföra dina resultat med andra spelande hjältar runt om i världen. Riktigt kul och innehållsrikt spel det här faktiskt!

Blodrädd - vad sägs om lite terapi?

Själv lider jag av hematofobi - blodskräck. Det innebär i mitt fall att jag i huvudsak inte klarar av att se mitt eget blod. Kollar jag på stickan vid ett blodprov blir jag omtöcknad och illamående och måste lägga mig ner. Om jag skadar mig och börjar blöda mycket blir jag helt hjälplös. Skulle jag blöda riktigt mycket skulle jag definitivt svimma. Jag behöver verkligen terapi för denna rädsla.

Blood Red är ett överlevnadsspel där du ska skjuta silhuetter av dina fiender, och de omringar dig från båda sidor! Sätt ditt eget liv i fokus och försök uppgradera dig så ofta som möjligt så att du kan förbättra dina vapen.

Spel som stavas "totalkatastrof"

Namnet på det gratisspel som recenseras idag, Total Devastation, är ett mycket illustrerande sådant. Som ni förstår så har huvudpersonen i detta överlevnadsspel inte haft sådär alldeles jättemycket tur.

Ditt rymdskepp har kraschat och alla dina vänner har dött. Du är således den enda överlevaren på en fullkomligt galen planet - där inte en enda alien är vänligt sinnad. Kan du överleva deras blodtörstighet? Nej det kan du inte, men du kan försöka leva så länge du kan! Uppmuntrande, vad?

Är det dags att dö nu?

Det är frågan som man ställer sig när man börjar spela Days 2 Die - ett överlevnadsspel där varje dag är en trolig dödsdag. Det här är en uppföljare till en tidigare "Days 2 Die", så om du spelat det spelet kommer du att känna igen sättningen.

I Days 2 Die gestaltar du en modig sergeant vid namn Vic Radel, en medlem av ett räddningsteam som ska försöka rädda överlevare från en katastrof. Viktigt: här spelar du inte med piltangenterna utan med konstellationen WASD. Läs den fullständiga guiden till hur man spelar på FOG.

Mumierna reser sig

Dagens lir är ett mumiespel tillika riktigt ruggigt överlevnadsspel. Av någon anledning har du gått in i mumiernas gravrum. Kanske var du ute efter en skatt från någon gammal farao. Oavsett vad är mumierna inte så där alldeles överdrivet nöjda med dina upptåg!

I Mummy Tombs kommer du att attackeras av galna, ilskna mumier. Klarar du av att överleva en sådan attack? Som tur är finns det en lokal mumie-shop där du kan införskaffa nya vapen. Det brukar kosta en del blod att handla där, men det är bättre än ingenting. Använd dock inte förmånga av dina insamlade poäng i affären, för du kommer troligtvis att dö ganska snart efter att du har lämnat den, hehe.

Snabbhet och utveckling - nycklar i Ascaris Rush

Idag läggs överlevnadsspelet Ascaris Rush upp för recension - ett spel som passar de flesta strateger som inte är ute efter något jättekrävande. Ascaris Rush är ett socialt spel där du kan jämföra dina resultat med andra spelare, och dessutom är det riktigt kul.

För att överleva måste du avliva och det i stora mängder. Ständigt måste du se till att kunna låsa upp nya funktioner så att du kan förbättra din tillgång till bra massförstörelsevapen (bara på en spelblogg kan ordkombinationen "bra massförestörelsevapen" förekomma). Jag vill inte se någon som kommer in på den här bloggen med hjälp av den frasen!

Försvara, plantera, överlev, Stalingrad

Vi banar vidare på tema försvarsspel och överlevnadsspel, och går därför vidare till Stalingrad som dessutom är ett hejdundrande strategispel. För att försvara dig mot angripande styrkor fordras det att du både planerar och planterar.

Du måste placera dina försvarsvapen, t.ex. bomber, på passande ställen så att fienderna går i fällan när de angriper. Du måste sedan samla på dig guld för att kunna införskaffa och plantera bättre försvarsvapen - fiendernas styrka kommer bara bli större och större. Så sätt på tänkarmössan och dra igång "Stalingrad"!

General Jack Hardman - tag gestalt!

I dagens spännande gratis spel gäller det att gestalta en general som måste ta sig igenom en hel armé av zombier. Vi talar om det hetsiga Monster Flood, där zombier kommer från alla håll och det inte finns tid att tänka efter en extra gång eller andas.

Det positiva är att du har så gott som oändlig tillgång till spännande vapen att skydda dig med, men zombierna är ganska många. Väldigt många. Så ta på dig generalrollen och gå ut och gör ditt bästa och lite bättre ändå om du dessutom vill överleva.

Att överleva - nytt speltema

Vi drar nu igång en ny temaperiod på sidan - och det ska handla om en speltyp som påminner om många andra men som kanske inte fått sig en egen genre. Vi ska nu kalla speltypen för överlevnadsspel - spel där fokus ligger mer på att klara livet än att ta andras.

Vi börjar med Ownage Burst - ett klurigt överlevnadsspel där du måste ta dig igenom en hel hord soldater. Det gäller att ducka, dyka och döda sig fram. Till din hjälp har du ditt pålitliga vapen, men dina fiender är inte så pjåkiga på att skjuta prick de heller. Det gäller att ha koll åt alla håll samtidigt!

Fyraårsjubilaren fick varken kaffe eller tårta

I slutet av maj (ack jag tror mig ha glömt det exakta datumet) fyllde Gratis spel 4 år. I och med att jag hade mycket för mig under den perioden så nämnde jag det aldrig i bloggen, vilket föranledde att det inte riktigt blev ett propert grattis. Sedan maj 2007 har denna onlinespelblogg gett tips och recensioner om olika spel på nätet, och vid det här laget är den nästan uppe i tusen.


Sidan har under åren samlat på sig många vänsidor och samarbetssidor, vilket är uppenbart om man ser till länklistan till vänster, och bli inte förvånad om du stöter på just den här bloggen när du är ute och surfar på andra hemsidor (med speltema i synnerhet förstås). Det får bli ett informellt grattis i efterskott.

Geografisk plats: bestämd

Förhållandevis få gratisspel har en bestämd plats på jorden som de fokuserar på. Det är bara att ta sig en titt på de spel som lagts upp på senare tid (Into Space, Astro Flight etc.) Nu ska vi däremot flytta oss till en klar geografisk plats, nämligen Berlin i Tyskland.


I Battle Over Berlin 2 är din uppgift att inta Berlin. Du ingår i en grupp militärflygare helt enkelt. Själv finner jag Battle Over Berlin vara ett mycket underhållande och jordnära spel, även om det är hett om öronen. Dra i alla spakar och dra igång!

För att återgå till nostalgisk CD-rom

Ja det finns mycket att säga om barndomen och vad den erbjöd. Jag som är tidig nittiotalist växte ändå upp med dator- och internetrevolutionen, även om vi i familjen inte skaffade bredband förrän år 2003 (har jag för mig). CD-rom-spelen minns jag dock som en viktig och mycket stimulerande del av barndomen. För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om de tidigaste Harry Potter-dataspelen. Nu när långfilmen har haft premiär byter jag inriktning och lämnar för Disney.


Peter Pan i landet Ingenstans var ett spel som kanske var ännu roligare än Harry Potter och de vises sten. Jag minns bland annat så väl hur väl integrerad musiken var, och hur spännande det var att kunna flyga. Peter Pan-spelet är dessutom mer i enlighet med bloggens tema under de senaste veckorna än Harry Potter - Peter Pan har ju förmågan att kunna flyga (allt som behövs är lite älvguldsstoft!)

Jag har för mig att den svåraste banan (och det fanns många svåra banor) var en som involverade krokodilen Tick-tack, men av någon anledning kommer jag inte ihåg någon utmaning som involverade Kapten Krok. Det känns ju lite annorlunda eftersom Krok är ärkefienden. Jag får nog ta mig en titt på det där spelet en gång till (jag såg det faktiskt i en låda för inte så länge sedan, men det kan också ha varit något helt annat).

Disney och alla Disneys figurer kan man inte annat än beundra. Jag tror på magi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Oförglömligt flygspel? Prova så får du se

För några år sedan införskaffade mina kära föräldrar en samlings-CD (det här var på den tiden CD:ar fortfarande var populära). CD:n i fråga hette Absolute Unforgettable - absolut oförglömligt. Musiken kom främst från 50-talet och 60-talet. Och jag minns så väl att en av sångerna var superklassikern Fly Me To the Moon, det namnet är som av en händelse detsamma som dagens gratis spel.


Fly Me To the Moon har en lite speciell spelidé. Du är på en planet som roterar, och snart kommer en öppning till planetens måne att dyka upp. Men öppningen är inte långvarig - så du måste skynda dig dit. Det är till månen du vill!

Pilot - kort och gott

När namnförslagen sinar kan det vara oerhört effektivt att köra efter principen "less is more". Det gjorde skaparen av flygspelet Pilot. Och nog var valet effektivt - det är i alla fall ingen som tvivlar på vad spelet handlar om.


I Pilot handlar det om att kriga och att överleva. Du ska flyga runt, undvika fiendernas vapen, och skjuta ner deras jetflyg och helikoptrar (hm, hade vi inte helikopterspel-vecka här på bloggen för någon månad sedan?) I Vilket fall, det är okonstlat och okomplicerat. Kör bara!

I rymdens samklang med gårdagen

Igår levde rymd och flygning tillsammans i ett och samma spel, vilket tycks logiskt eftersom det är svårt att ta sig fram i rymden på andra sätt än med rymdraket. Spelidén som den är i dagens spel är kanske inte den mest sanningsenliga, men vad ska man med sanning till?


I Astro Wings ska du nämligen flyga runt i ett rymdskepp och samla stjärnor samtidigt som du undviker asteroider. Fråga mig inte hur ett rymdskepp kan fånga upp stjärnor - allt är möjligt i gratisspelens värld.

Flygspel av kosmiska mått

Ut i rymden och utforska kosmos med dig!


Ja nej det går ju inte - en rymdresa är aningen för dyr för de flesta. Så här har vi återigen strålande bevis på onlinespelens frälsande kraft. Into Space är ett spel som tar dig upp i rymden, men du måste först bygga din egen rymdraket (något som inte heller är särskilt möjligt i verkligheten). Sen ska du helt enkelt ta dig så långt som möjligt ut i rymden.

Du kan även förstås avancera i detta rymdspel. Det gör du genom att uppgradera dig, och förbättra din raket.

Notebook Wars - och krigsflyg igen

Onlinespel och skapandet av onlinespel utvecklas mer och mer till en äkta konstart. Hur många spel det än görs, så har det inte pågått så länge. Det finns fortfarande många nya områden att utforska.


I Notebook Wars är din uppgift att skjuta upp ett flyg - och spelet är liksom ritat på ett anteckningsblock. Det är mycket tjusigt faktiskt. Samtidigt är det ett krigsspel och icke att förglömma är fienden! Se till att ta en ärofylld seger!

Fem dagar kvar till sista Harry Potter-filmen

Det är lite sorgligt att den åttonde filmen om Harry Potter är den sista (för er som missat det kommer just den åttonde filmen ut på bio på onsdag). Jag har följt filmerna från allra första början, och läst alla böcker. Jag har även spelat de flesta av de otaliga Harry Potter-spelen som finns tillgängliga. Många gratis onlinespel har Harry Potter-tema, men jag minns de lite mer innehållsrika som kom ut på CD-rom.


Harry Potter och de vises sten på CD-rom var en underbar upplevelse. Nu för tiden skulle man givetvis skratta högt åt figurerna som vickade på huvudet och grafiken som i bristande stunder fick det att se ut som om Harry gick genom väggar - men då var det det bästa som fanns. Jag klarade ut spelet en gång när jag var tolv (runt den åldern i alla fall) och jag tror banne mig att jag återupptog spelandet tre år senare bara för att få klara ut det igen. Jag minns de flesta av de olika utmaningar man ställdes inför.

Jag provade också Harry Potter och hemligheternas kammare på CD-rom. Jag ägde aldrig spelet själv utan fick prova det hos en kompis, och jag vill minnas att de gjorde det svårare. Hur intressant och innehållsrik är dataspelet/tv-spelet Harry Potter och dödsrelikerna? Jag måste se till att ta reda på det snart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Nya pilotspel väntar

Pilotspel är ett sammansatt ord som innehåller ordet spel. Just sådana sammansatta ord finns det en otrolig mängd av på den här spelbloggen. Just termen pilotspel tror jag däremot inte har använts på ett ganska bra tag.


Vår pilothjälte har i Plough The Skies råkat ut för något så besvärligt som att hamna mitt i fiendernas territorium. Och det är ju inte det allra mest angenäma man kan råka ut för. Uppdraget är dock att förstöra hela fiendebasen samtidigt som du flyr. Kan det bli mer underhållning i gratis spel på nätet?

Ett ufo gör entré - i Fly and Blast

Jorden är i färd med att attackeras av okända styrkor från yttre rymder. Vi talar ufon och hemska rymdvarelser - och det är ditt jobb att skydda världen från otyget. Låter det bekant? Det tycker jag också. Men det är väl just sådant här vi vill ha i våra onlinespel.


Fly and Blast är det namn som tilldelats det spel jag just beskrev. Kanske låter allting bara väldigt kliché, men personligen måste jag säga att jag gillade spelet. Jag tror att det var någonting med den annorlunda grafiken som tilltalade mig.

Pilotskola i 3D

3D är inne nu - onekligen. Själv är jag ett stort fan av Harry Potter och ställer mig då och då frågan om jag faktiskt vill se den sista filmen i 3D bara för att det är möjligt. Möjligen kanske det förtar lite av den Harry Potter-stämning som förknippas med filmerna.


För att inte falla ifrån det viktigaste som finns - gratisspel - så återgår vi nu till dagens spel - 3D stunt pilot. Här får du agera pilot, vilket gör att spelet är ett lite annorlunda sorts flygspel än de våldsamma lir vi är vana vid här på bloggen.

Det svåraste delen med det här spelet finner jag vara navigationen. Kommer du att vara av samma åsikt när du tacklat spelet?

Låtom oss göra det till flygspelens vecka

Vad som exakt menas med ordet "rocketpack" är jag själv osäker på. Jag har dessutom ingen aning om det finns någon sorts motsvarighet i det svenska språket. Vad jag däremot vet är att Twitchpack har förgyllt min halvkyliga sommarkväll.


Med hjälp av Rocketpack är uppgiften att samla in så många olika föremål som möjligt. Samtidigt måste du akta dig för flygande meteoriter, och det är inte på något sätt särskilt lätt!

Försök samla på dig så många bra vapen som möjligt - det är nämligen en nödvändighet i ett flygspel som det här. Så på med vingarna bara!